Apr
30
2019

A nagy pillanat telefonnal – ballagási fényképezés-tippek

Hamarosan itt a ballagási szezon, már biztos mindenki a kezében tartja a meghívót, és zsebkendőt vásárol. Az életünkben sok nagy pillanat van, és ez az egyik. Illik méltó módon megörökíteni. Manapság az okostelefonok egyik alapeleme egy jó kamera. Ezek a szerkezetek természetesen nem kelnek versenyre egy tükörreflexes fényképezőgéppel, de a családi események megörökítésére tökéletesen alkalmasak. Olyan jó minőségű képeket tudnak készíteni, amik nagyszerűen mutatnak majd CEWE nyomtatott fényképekként vagy akár CEWE FOTÓKÖNYVBEN is.

A legtöbb beállítás automatikus a telefonok gyári kamera-alkalmazásában, ami sokszor elszúrhatja a képünket, hiszen a telefon rossz helyre teszi a fókuszt, vagy éppen a fénymennyiséget számolja el, és túlexponálja a képet (azaz túl világos lesz). Az Androidos telefonokra ingyenesen letölthető az Open Camera alkalmazás, amelyben a legtöbb beállítás automatikus marad (ami nem probléma, hiszen nem vagyunk profi fényképészek), de vannak dolgok, amiket manuálisan ki-be lehet kapcsolni, és nagyon hasznosak tudnak lenni. Vegyük őket szépen sorjában.

Ahogy megnyitjuk alkalmazást, rögtön menjünk bele a beállításokba, ami jobbra fent a fogaskerék ikonon érhető el. Keressük meg az On screen GUI menüpontot, azon belül pipáljuk ki a Show auto white balance lock icon, a Show auto exposure lock icon és a Show Angle line lehetőségeket. Visszamenve látjuk, hogy megjelent egy W betűs és egy E betűs lakat, meg egy zöld csík a képen. Valahogy így kell kinéznie:

Hogy mi micsoda? A középen lévő csík akkor lesz zöld, amikor egyenesen tartjuk a telefonunkat, azaz amikor egyenes a kép. A white balance magyarul a fehér-egyensúly. Ennek a kis lakatnak az aktiválásával érjük el, hogy a színek a helyükön maradjak, minden képen ugyanúgy jelenjenek meg. Az exposure magyarul is hasonlóan cseng: expozíció. Ez az érték jelenti azt, hogy mennyi fény áramlik be a lencsébe. Ezért beszélhetünk túl- és alulexponált képekről. Ha túl sok a fény akkor túl-, ha kevés akkor alulexponált. Ez a lakat azért fontos számunkra, mert mikor a ballagáson valaki beáll elénk, és ezért leengedjük a telefonunkat, lépünk kettőt, majd újra szeretnénk fotózni rokonunkat, akkor nem kell újra exponálni, hiszen a beáramló fénymennyiség kb. ugyanannyi (kivéve, ha menet közben szembe kerültünk a nappal, amit nem igazán szabad csinálni, mert ez lesz a vége:)

Az alábbi képeken látható az expozíció lakat használata okozta különbség. Ez a kép a kiinduló pont.

Ha a lakat bekapcsolása nélkül megdöntöm a telefont, akkor ez a kép lesz a végeredmény, melynek a teteje ki van égve (azaz túl világos, de mivel nem az egész kép, ezért nem mondhatjuk, hogy túlexponált).

Ha viszont be van kapcsolva az exposure ikon, akkor az ajtó tökéletesen fog látszani annak ellenére is, hogy megdöntöm a telefonomat.

Még egy fontos dolog, ami hasznos lehet, az a fókusz lakat. Ez a három pontra való kattintással érhető el. Ha egyszer aktiváljuk, nem lesz vele gondunk. Ahova koppintunk, ott fogja tartani a fókuszt, azaz oda lesz irányítva a kép élessége.

Ezeknek a legpraktikusabb használata a következő. Kiszemeljük a lefotózni kívánt alanyt. Aktiváljuk a fókuszt lakatot. Ráirányítjuk a telefonunkat a személyre, rákoppintunk a képnek azon részére, melyet szeretnénk, ha éles lenne, majd aktiváljuk a maradék két lakatot is, és végül addig döntögetjük a telefonunkat, míg a középen lévő csíkunk zöld nem lesz. Innentől kezdve kereshetünk más szögeket, léphetünk egyet-kettőt, de nem kell minden egyes alkalommal újra kalibrálni a beállításokat. Ha átmegyünk egy jelentősen más fényviszonyokkal rendelkező helyre, csináljuk meg újra a fenti procedúrát, és mehet minden tovább.

Minél többet gyakorol az ember, annál gyorsabban fog menni. Az applikáció még tele van sok más beállítással, amiket érdemes böngészni és próbálgatni. Írjátok meg kommentben, ha szeretnétek ezekről olvasni!

A szerzőről:

Válasz